Μικρά Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά –  Ενεργειακές Ανάγκες

Τα μικρά αυτόνομα φωτοβολταϊκά σύστηματα, είναι ιδανικά συστήματα για φωτισμό, ραδιόφωνο, μικρές συσκευές ικανά να υποστηρίξουν τις ενεργειακές ανάγκες για μικρές οικίες, τροχόσπιτα, σκάφη και εξοχικά. Για ένα σπίτι χωρίς ΔΕΗ δεν υπάρχει οικονομική λύση. Κι αυτό γιατί η κιλοβατώρα (kWh) της ΔΕΗ είναι ακόμα πολύ φθηνότερη από αυτή που προκύπτει από το κόστος των συστημάτων αυτόνομων φωτοβολταϊκών και των απαραίτητων παρελκόμενων που τα συνοδεύουν. Ακόμα και εάν καταλήξουμε σε εναλλακτικές λύσεις για να καλυφτούν οι ανάγκες για ζεστό νερό και για την  κουζίνα (υγραέριο), οι ανάγκες για ψύξη και θέρμανση οι οποίες είναι πολύ ενεργοβόρες παραμένουν οπότε και η τιμή για το απαιτούμενο φωτοβολταϊκό σύστημα είναι υψηλή. Αντίθετα, ένα σπίτι χωρίς ΔΕΗ με την χρησιμοποίηση μικρών φωτοβολταικών συστημάτων είναι πολύ εφικτό αν πρόκειται για μια μικρή κατοικία, τροχόσπιτο ή μικρό εξοχικό.

Μικρά Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά – Αποδόσεις

Πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα οικολογικό σπίτι με μικρά φωτοβολταϊκά;  Τα πιο σημαντικά βήματα είναι:

  • Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την εξοικονόμηση ενέργειας για τον εσωτερικό αλλά και τον εξωτερικό φωτισμό με ποιοτικούς λαμπτήρες οικονομίας.
  • Επίσης η καλή μόνωση στους τοίχους και τα κουφώματα (π.χ. με διπλά κρύσταλλα) μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.
  • Χρησιμοποιούμε συσκευές (ψυγείο, πλυντήριο, τηλεόραση) ενεργειακής κλάσης Α, όσο το δυνατόν χαμηλότερης κατανάλωσης.
  • Ηλιακός θερμοσίφωνας για ζεστό νερό και κουζίνα με αέριο.
  • Η ορθολογική χρήση συσκευών με την αποφυγή σπατάλης και παρατεταμένης χρήσης stand by (αναμονή).
  • Μόνο με τις παραπάνω ενέργειες μπορούμε να εξασφαλίσουμε εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομία στο λογαριασμό της ΔΕΗ πάνω από 50%.

Μικρά Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά –  Εφαρμογές – Κόστος

Πλέον η ηλεκτροδότηση με αυτόνομα φωτοβολταϊκά λόγω της μεγάλης ποικιλίας και της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τα υψηλά πρότυπα καλής λειτουργίας και ασφαλείας που τα συνοδεύουν αποτελούν όχι μόνο μια οικονομική αλλά και μια πολύ αξιόπιστη λύση. Τα σημερινά μικρά αυτόνομα φωτοβολταικά απέχουν πολύ από τα αυτόνομα συστήματα της προηγούμενης δεκαετίας Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από τα σημερινά μικρά αυτόνομα συστήματα είναι αδιάλειπτη και ικανή να τροφοδοτήσει οποιοδήποτε φορτίο μικρής συσκευής.

Τα μικρά αυτόνομα φωτοβολταϊκά μπορούν να τροφοδοτήσουν αξιόπιστα, οικονομικά και με μεγάλη ασφάλεια μικρές κατοικίες (μόνιμες ή εξοχικές) τροχόσπιτα, σκάφη, μικρές αποθήκες και χώρους που βρίσκονται μακριά από το δίκτυο ηλεκτροδότησης ή που δεν είναι συνδεμένες με το δίκτυο της ΔΕΗ. Οι τιμές των αυτόνομων συστημάτων αλλά και των παρελκόμενων που τα συνοδεύουν έχουν πέσει δραματικά και τα καθιστούν εξαιρετική επιλογή.

Μικρά Αυτόνομα – Ενεργειακές Ανάγκες

Ένα μέσο ελληνικό σπίτι που χρησιμοποιεί λαμπτήρες οικονομίας για τον εσωτερικό και τον εξωτερικό του φωτισμό, ηλεκτρική κουζίνα, air condition, καυστήρα πετρελαίου και τηλεόραση (με ηλιακό θερμοσίφωνα) καταναλώνει περίπου 350-450 KWh μήνα. Χωρίς ηλεκτρική κουζίνα και air condition καταναλώνει περίπου 100 KWh λιγότερες. Για να παραχθούν 250 KWh το μήνα από φωτοβολταϊκά απαιτούνται 12 πάνελ φωτοβολταϊκών των 180 watt το καθένα μαζί με τις μπαταρίες (βαθιάς εκφόρτισης) και τα παρελκόμενα.

Φωτοβολταϊκό αυτόνομο 0.75ΚWh_12V/220V/ACΟικονομικό αυτόνομο Φωτοβολταϊκο 2.2ΚWh-24V

Μπαταρίες για Μικρά Αυτόνομα Φωτοβολταικά

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος είναι οι μπαταρίες που το υποστηρίζουν. Ανάλογα με τον τύπο της μπαταρίας, την ποιότητα αλλά και τον τρόπο χρήσης τους καθορίζεται ο χρόνος ζωής τους και επομένως η λειτουργικότητα του συστήματος ως σύνολο. Ο χρόνος ζωής των μπαταριών καθορίζεται από τον αριθμό των κύκλων φόρτισης-εκφόρτισης (όσο βαθύτερα εκφορτίζεται ένας συσσωρευτής-μπαταρία τόσο λιγότερο χρόνο ζωής έχει) ανάλογα βέβαια με τη συνιστώμενη θερμοκρασία λειτουργίας τους.

Συνήθως τα μικρά αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα έως 1kW χρησιμοποιούνται μπαταρίες AGM-VRLA κλειστού τύπου με 400-800 κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης στο 50% βάθος εκφόρτισης. Σε μεσαία συστήματα 1-2kW συνίστανται μπαταρίες ανοιχτού τύπου με 1500 περίπου κύκλους στο 50% βάθος εκφόρτισης ενώ σε μεγαλύτερα αυτόνομα συστήματα συνίστανται 2V  μπαταρίες τύπου OpzS-OpzV με πάνω από 2.500 κύκλους στο 50% βάθος εκφόρτισης.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως οι μπαταρίες ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί σε σημείο με μέση θερμοκρασία 20-25 βαθμούς Κελσίου αλλά και να έχουν το κατάλληλο μέγεθος ώστε να μην εκφορτίζονται αρκετές φορές το χρόνο σε μεγάλο βάθος και να συντηρούνται κατάλληλα (προσθήκη υγρών σε όσες το απαιτούν).

 

υπολογισμός 2022,2023, Μικρά Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά Συστήματα - Εφαρμογές & Κόστος, Έκπτωση υπολογισμός 2024,2025,

υπολογισμός 2022,2023, Μικρά Αυτόνομα Φωτοβολταϊκά Συστήματα - Εφαρμογές & Κόστος,Έκπτωση υπολογισμός 2024,2025,

υπολογισμός 2022,2023, Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα οικολογικό σπίτι με μικρά αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα; Ποιές είναι οι ενεργειακές μας ανάγκες; Χονδρική υπολογισμός 2024,2025,

Close My Cart
Close Wishlist
Recently Viewed Close
Close
Close
Categories